Η ιστορία του τόπου μας

 

Αρχική
Ο τόπος μας
Το σχολείο μας
Νέα-Ανακοινώσεις
Φωτογραφικό Υλικό
Χρήσιμοι σύνδεσμοι
Επικοινωνία

 

Ιστορία του αρχαίου Θέρμου

 

Αρχαία πόλη στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, που την κατοικούσαν από το 14ο π.Χ. αι. μέχρι τα ρωμαϊκά χρόνια. Ήταν χώρος λατρευτικός, χτισμένος σε θέση οχυρή, γι' αυτό και λεγόταν “Ακρόπολις της Αιτωλίας”. Τα σπίτια που βρέθηκαν στις ανασκαφές ήταν πολυτελή και η πόλη πλούσια διακοσμημένη. Επειδή ήταν κέντρο θρησκευτικό, ορίστηκε και ως τόπος όπου γινόταν η “σύνοδος των Θερμικών”. Στις συνόδους αυτές εκλέγονταν κάθε χρόνο οι ανώτεροι άρχοντες των Αιτωλών. Στο Θέρμο ήταν το κέντρο του κοινού των Αιτωλών που απόχτησαν μεγάλη δύναμη μετά τη συντριβή των Γαλατών, το 279 π.Χ. Στις ανασκαφές βρέθηκαν λείψανα από καλύβες χωρίς θεμέλια και ένα κτίριο σε σχήμα ελλειψοειδές, με πέτρινα θεμέλια και τοίχους ξύλινους, αλειμένους με πηλό. Το κτίριο αυτό έχει την κλασσική διάταξη του αρχαίου ελληνικού μεγάρου. Από το ναό του Θέρμιου Απόλλωνα που κτίστηκε πάνω στο κτίριο αυτό, τον 7ο αι., σώζονται μερικές πήλινες μετόπες με ζωγραφιές εξαιρετικής τέχνης, που φυλάγονται στο εθνικό αρχαιολογικό μουσείο, μαζί με διάφορα αγγεία και επιγραφές από το Θέρμο.

Το 218 και το 206 π.Χ. ο Θέρμος καταστράφηκε από τον Φίλιππο τον Ε΄ το Μακεδόνα, σαν εκδίκηση όπως αναφέρει ο Πολύβιος, για τις καταστροφές που έκαναν στην Ήπειρο οι Αιτωλοί.

Ύστερα από την ερήμωση του Θέρμου το 206 π.Χ., οπότε καταστράφηκαν πάνω από 2000 αγάλματα, το κέντρο του μεταφέρθηκε πιθανόν στη Νικόπολη. Σήμερα ο Θέρμος είναι μια κωμόπολη της επαρχίας Τριχωνίδας του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Κάτω από το βουνό της περιοχής Μέγας Λάκκος, πάνω σε ένα οροπέδιο, βρίσκονται τα ερείπια του αρχαίου Θέρμου.

 

     

Ιστορία | Γεωμορφολογία | Περιβάλλον | Οδοιπορικό | Αρχαιολογικός χώρος | Μουσείο

Τελευταία ενημέρωση 19-Ιουλ-2010